Na hrade Červený Kameň možno spoznať aristokratické i ľudové Vianoce

29.12.2011 Pezinok

Častá 28. decembra (TASR) – Scénická prehliadka na hrade Červený Kameň priblíži návštevníkom čaro Vianoc v minulosti, ako prežívala najkrajšie sviatky v roku aristokracia i obyčajný ľud. Piaty ročník tradičných vianočných prehliadok na tejto národnej kultúrnej pamiatke Slovenského národného múzea v lokalite obce Častá v Pezinskom okrese bude ešte 29. a 30. decembra so štyrmi popoludňajšími vstupmi.

O veľkom hrade v Malých Karpatoch - Červenom Kameni porozpráva manželka hradného pána, grófka Antónia Pálffyová, rodená Kolowratová. Hlavnou témou sú vianočné tradície v minulosti. Okrem hradného panstva tam nebude chýbať služobníctvo, ktorého trápia vo sviatočnom období na konci 18. storočia celkom iné problémy ako šľachtu. Slúžka Betka vyzradí rôzne hradné klebety a posťažuje sa na svoju neľahkú službu. Hájnik Vincent s manželkou Elenou majú zase plnú hlavu starostí ako pripraviť svojmu potomstvu štedré a čarovné Vianoce.

Podľa Michala Kovačika z Múzea Červený Kameň, ktorý je autorom scenára s Marianou Schmidtovou, sa návštevníci dozvedia o najnovšom módnom výmysle – vianočnom stromčeku. Aké názory na túto novinku malo panstvo a ako sa na to pozeralo ich služobníctvo, to prezradia ochotníci v historických kostýmoch. Vraj neostanú nič dlžní ani najzvedavejším hosťom. Tí sa dozvedia, odkiaľ pochádzajú betlehemy, ktorá koleda patrí medzi najstaršie a čo sa servírovalo na štedrovečernom stole. K tomu majú pripravené malé prekvapenie.

Organizátori divadelnej prehliadky zdôvodňujú, že Vianoce sú aj o pripomínaní si tradícií, hľadaní ich pôvodu aj o objavovaní dávno zabudnutých zvykov. Takéto nevšedné spoznávanie ponúka možnosť nasávať vianočnú atmosféru plnými dúškami vo vyzdobených historických priestoroch.
 

Vyberte región